Onze blog

Ons digitale leven

De auto waar je rijles in volgt is ook belangrijk

Bij het kiezen van een plek waar je rijlessen gaat nemen hebben we het meestal over de instructeur en de rijschool. Zo moet de instructeur bijvoorbeeld op een prettige manier lesgeven zodat jij jezelf comfortabel voelt tijdens het leren autorijden.

De rijschool moet een goede reputatie hebben zodat je zeker weet dat je de best mogelijke service krijgt. Waar we het echter niet vaak over hebben is dat ook de auto waar je rijles in volgt belangrijk is.

Als persoon die nog nooit auto heeft gereden is dit misschien moeilijk te begrijpen. Er zijn echter bepaalde auto’s die een stuk moeilijker zijn om te rijden dan anderen. De juiste lesauto maakt het jou zo makkelijk mogelijk zodat jij je bezig kan houden met de verkeersregels en de situatie op de weg. Zo kun je in een week je rijbewijs halen, als je dat echt zou willen. Daar zijn spoedcursussen heel geschikt voor.

Lessen in een kleine dieselauto

zuiniger rijdenWanneer je nog niet eerder in een auto hebt gereden dan weet je niet dat er verschillen zijn in auto’s die het rijden moeilijker of makkelijker kunnen maken. Logisch is natuurlijk wel dat een grote auto moeilijker door het verkeer heen te navigeren zal zijn dan aan kleine auto.

Een rijschool met een kleine Volkswagen Golf of Polo is daarom gunstiger voor leerlingen dan een grote Mercedes. Wat minder mensen weten is dat ook de brandstof waarop de auto rijdt een wezenlijk verschil kan maken. Voor een beginnende bestuurder is het bijvoorbeeld moeilijk aan te leren om de koppeling rustig op te laten komen zonder dat de motor afslaat.

Een dieselmotor zal tijdens dit proces minder snel afslaan. Hierdoor wordt het autorijden gemakkelijker. De meest ideale lesauto is daarom een kleine dieselauto. Zie ook onderstaande video om brandstof te besparen tijdens het rijden.

In een schakel of automaat rijden

Wat betreft de technische handelingen die nodig zijn om auto te rijden is het bedienen van de versnellingsbak en de koppeling vaak het moeilijkste. Zeker tijdens je eerste autorijlessen zullen de meeste mensen hier problemen mee ervaren.

Je kan deze problemen voorkomen door in een lesauto met automaat rijlessen te nemen. Je hoeft dan immers niet de koppeling te bedienen en hoeft je enkel druk te maken om twee pedalen. Het nadeel is echter dat je na het afrijden dan ook alleen maar in automaat mag rijden.